Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска премиерския пост в държавата.

На пресконференция днес на въпрос от журналист кой министерски пост би го удовлетворил спечелилият 4.15% от вота Марешки отговори: „Министър-председателския“. „Това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно“, обясни той и показа, че министерски пост би бил под нивото му: „Аз министър няма да ставам“.

Марешки обаче бе категоричен, че има достатъчно подготвени хора за всички министерства и посочи за пример икономиката, енергетиката, здравеопазването, МВнР и МВР.

Неговото условие за участие в управленска коалиция е реално участие във властта. "Не се срамуваме да излезем с лицата си", заяви той и подчерта, че не дава подкрепа на никого, а иска равноправно участие във властта.

Все пак лидерът на "Воля" заяви, че не разпределянето на постове, а обединението около цели би могло да осигури стабилно правителство.

"Най-важното е формиране на стабилно правителство, но то не може да бъде направено на принципа "3-5-8" или "две министерства за този, три - за онзи".

Стабилно правителство може да бъде направено само около няколко стратегически цели. Две такива могат да бъдат България да започне най-накрая правилно и в полза на българския народ и държава... Вторият проблем, около решението на който трябва да се обединим, е демографската криза. Правителството и парламентът трябва да направят 10-годишна стратегия за решаването на този проблем", заяви Марешки.

На въпрос с коя партия или коалиция не би управлявал, той посочи коалицията "АБВ - Движение 21", но не изключи ДПС.

По повод АБВ и Движение 21 той заяви, че това били "пенсионирани на президентските избори партии", които сега се опитали да възкръснат. Към пенсионираните той прибави и СДС - този проект "най-после" приключил и сега, чрез "Воля", имало шанс за истинска демократична партия в парламента.

Лидерът на "Воля" заяви още, че е очаквал с 10% повече, но кампанията срещу тях, черният пиар и фалшивите новини отказали хората да гласуват. Той щял да обжалва резултата от изборите, защото имал сигнали, че "поне 20-30 хиляди гласа за нас са били направени невалидни". С тези гласове може да имаме 5-6%, предположи той.

Марешки обяви, че ще се откаже от имунитета си като народен представител, за да отиде в съда с документи и да се довърши "скалъпеното дело" за регистрацията на "Воля". Не съм влязъл в парламента, за да се крия, отсече той.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ