България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред. Това каза българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“ , предаде агенция „Фокус“.

„Цифровизацията е част от ежедневието ни, но цифрите не са толкова добри - едва 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения. А след няколко години 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения“, заяви Мария Габриел.

Тя посочи, че 30% от работещите в България в областта на информационните технологии са жени, като средният процент за Европа е 16%. „В това отношение България има какво да даде на Европейския съюз“, подчерта еврокомисарят.

Мария Габриел обясни, че по нейна идея през 2018 г. беше създадена програмата за платени стажове „Цифрова възможност“. „Имаме 10 млн. евро бюджет и целта е до края на 2020 г. 6 хил. студенти да преминат обучение. До този момент – за 9 месеца, са сключени над 2800 стажа. И ми се иска да превърнем този проект в една малка история на успеха на ЕС, за да може в следващия бюджет финансирането да е по-голямо и да обхванем колкото се може повече млади хора“, заяви тя и посочи, че образованието предопределя пътя на една страна и на една нация.

Мария Габриел посочи, че България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред.

Тя посочи, че за да може да се развиват всички други сфери, трябва на първо място да се развива образованието.