Няма напрежение в кабинета заради исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Има изясняване на ситуацията, носене на отговорност на евентуално надминали правомощията си, както и огромна благодарност към полицаите и служителите на МВР, които съвестно си вършат работата.

Минахме този етап, въпросът за оставката му не стои на дневен ред. Стана ясно, че министър Стоянов е воден в своите действия от това да има независимост на МВР по отношение на неговите решения, отстоява принципите за нулева толерантност към насилието. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов

По думите ѝ след анализа на фактите по отношение на хора, които са си надминали правомощията, вътрешният министър ще направи необходимото те да понесат своята отговорност.

Тя коментира и искането на премиера МВР да провери отправяли ли са полицаи заплахи към министър от кабинета. Според Мария Габриел затова си има служби и трябва да бъде получена информация.

Кабинетът Денков - Габриел

"Всеки един министър в това правителство е одобрен от Николай Денков и Мария Габриел. Не е важно кой чие назначение е, а какви са резултатите от работата. Важно е спазването на управленската програма и приносът на всеки министър", допълни Мария Габриел.

Подчерта, че Калин Стоянов има отлични резултати относно работата му за Шенген.

Шенген

"Само за 6 месеца управление на това правителство е ясно оценено, че България трябва да бъде в Шенген, има значителни резултати и относно еврозоната, цени се ясната подкрепа на страната ни за Украйна. Неслучайно България беше сред първите държави, които изведе свои граждани от Ивицата Газа", заяви Мария Габриел и поясни, че се правят списъци.

Според Мария Габриел трябва да бъдем внимателни относно коментарите за шансовете на България да влезе в Шенген след проведението вчера парламентарни избори в Нидерландия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук