Надяваме се британските власти да премахнат ограниченията за български граждани при влизане на територията на Обединеното кралство, както и да отпадне карантината за почиващите в България британски туристи при завръщането им, тъй като Великобритания е приоритетен туристически пазар и партньор на България.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с Лин Чарлз, временно управляващ посолството на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас.

Министър Николова изтъкна, че в условията на продължаваща пандемия от коронавирус правителството полага сериозни усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на туристическия сезон.

„Прилагаме всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички туристи“, категорична бе тя.

Вицепремиерът информира също, че от 16 юли 2020 г. отпадна 14-дневната карантина за британски граждани, влизащи на територията на България, а от 27 юли 2020 г. бе премахнато и  изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

В тази връзка министър Николова изрази надежда, че в най-скоро време няма да има ограничения и за пътуващите от България към Великобритания. 

Г-жа Чарлз благодари за срещата и съобщи, че британските туристи обичат България, но към момента всичко е в ръцете на британското правителство, което определя положителния списък с държави, за които няма карантина или други допълнителни ограничения.

По време на срещата министър Николова и г-жа Чарлз единодушно се съгласиха, че не може заради един случай в Банско да се прави извод, че британските туристи не искат да идват в България.

„Този случай по никакъв начин не е показателен за нашите отношения“, бе категорична г-жа Лин Чарлз. И добави, че традиционно към България пътуват не само туристи, но и много хора, които имат имоти тук.

Министър Николова заяви още, че въпреки продължаващата пандемия от короновирус, Министерството на туризма работи в посока безпроблемното протичане на зимен туристически сезон 2020/21 г., за да можем да посрещнем британските ни гости, които все повече предпочитат България като туристическа дестинация за ски туризъм.