Шансовете за съставяне на редовен кабинет в настоящото 50-о Народно събрание (НС) се увеличават. Поне такива изводи може да се направят от изявленията на представители на ГЕРБ в последния работен ден на парламента за седмицата.

Първата политическа сила, чиито проектокабинет “Желязков” с първия мандат не бе приет, от една страна остава на позицията си, изразена преди дни, че няма да подкрепи съставянето на правителство с втория мандат, който ще бъде даден на ППДБ следващата седмица, както и с евентуалния трети, който президентът Румен Радев трябва да прецени на кого да връчи.

Това заяви в кулоарите на парламента народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

Интересното обаче в нейната позиция бе омекотяването на тона и липсата на категоричен отказ.

“На този етап не бихме искали да коментираме различни хипотези, защото още няма категорична позиция от ППДБ. Знаете, че те имат широко ветрило от лидери, имат много колективни органи - както на “Продължаваме промяната”, така и на ДСБ, на “Да, България”.

Драмите в ПП-ДБ нямат край, от „Волт” зоват за...

Изчакваме да консолидират различните позиции, които излъчиха (ДСБ и “Да, България” се обявиха за това да се направи опит за съставяне на кабинет, докато ПП отсякоха, че остават в опозиция - бел. ред.). Тогава бихме могли да коментираме, но засега позицията на ГЕРБ е непроменена за неподкрепа на втория и третия мандат”, заяви Сачева.

“Не сме чули нищо, няма причина да променяме нашата позиция”, отговори още тя на въпрос и добави - не знаела какво означава формулировката “техническо правителство”, предложена от ДСБ: “Това звучи като някакви хора, които ще дойдат и ще сменят бравата на вратата”.

“Мисля, че достатъчно отвратихме хората с това постоянно да влизаме в хипотези, които следват тяснопартийни цели. ГЕРБ е единствената партия, която не преследва такива тяснопартийни цели”, все пак не отговори категорично Сачева, запитана за пореден път дали ГЕРБ може да подкрепи кабинет с останалите мандати.

Интересен детайл беше, че въпреки напрегнатия парламентарен ден в Народното събрание не присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според “Труд news” той е бил на срещи със структурите в провинцията.

Надпартийно, експертно, пробългарско, национално отговорно правителство. Такъв кабинет пък на свой ред иска новото ръководство на БСП, като не изключва и колаборация с ГЕРБ и ДПС.

“Прекалено навлизаме в конкретика, която нямам в момента мандат да обсъждам. Това, което мога да потвърдя, че ще направим всички опити за сформиране на правителство. И не изключвам възможността това да се случи с третия мандат”, отговори витиевато, незиключвайки възможността за диалог временно изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров.

Все пак решението предстои да бъде взето от колективните органи на партията столетница, добави той.

“Правителство, което обслужва българските национални интереси, което да спре разпада на държавността и което да даде надежда и сигурност на гражданите” - така виждат един възможен кабинет от БСП.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, изключен от парламентарната група на Движението, също даде заявка за подкрепа на втори мандат на ППДБ. “Има възможност да подкрепим съставяне на правителство с втория мандат”, заяви пред Националната телевизия в четвъртък той.