След няколкомесечни преговори и размяна на остри реплики, включително и ескалация на напрежението на срещата в парламента преди седмица, днес управляващите и майките на деца с увреждания се договориха за конкретен план на действие и график за изпълнението му. Това стана и с посредничеството на омбудсмана, съобщава Канал 3.
 
Жените обаче заявиха, че протестите им остават до изпълнението на поетите ангажименти от правителството. Под него са подписите на всички заинтересовани страни, показа доволен споразумението финансовият министър Владислав Горанов.
 
Планът включва приемането в пакет на законите за хората с увреждания и за личната помощ. Проектозаконът за хората с увреждания ще бъде обсъден на 11 октомври от Националния съвет на хората с увреждания, на 16 октомври влиза в тристранката, а на 17-и - в Министерския съвет за приемане.
 
На 19 октомври по график законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, обяви социалният министър Бисер Петков.
 
Той гарантира, че двата закона ще бъдат приети до средата на декември, за да може да финансирането да стане факт с новия бюджет.
 
Конкретно в екшън плана са разписани направленията по разходване на предвидените 150 млн. по закона за хората с увреждания, като е разписано в какви размери ще се изплаща. За целта ще има пет степени на размера на помощта, определени спрямо линията на бедност. За 2019 г. са предвидени ограничения - лицата с над 90 на сто увреждане ще имат право на чужда помощ, а по отношение на децата над 50 на сто, като се лимитират часовете за лична помощ, не повече 168 часа месечно или 8 часа на денонощие, заяви социалният министър. отпускането на месечната финаносав помощ в началото на 2019 г. След 1 април 2019 г. започва подаването на заявления по новата методика, а от 1 септември догодина - и изплащането на личната помощ. Министерският съвет ще предприеме действия за изменение на наредбата за медицинската експертиза, ангажира се още властта.
 
"Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса", отбелязаха финансовият министър Владислав Горанов, който участва във финалния кръг преговори от последните два дни.
 
Той мотивира нуждата от разписания план за действие, за да не останат с впечатление майките на децата с увреждания, че изпълнителната власт иска да шиканира процеса, каквито обвинения се чуваха през последните месеци от страна на омбудсмана Мая Манолова.
 
"Това недоверие трябваше да се преодолее. Планът за действие дава първа отправна точка - до средата на декември 2018 г., за да не налага и по Коледа родителите да протестират, освен ако не останат неудовлетворени", коментира Горанов. Той отчете, че всички страни са извървели своите стъпки. Правителството е получило разбирането на национално представителните организации на хората с увреждания и на родителите, че са съгласни с тези срокове.
 
"Това не е отстъпление. Ако по наша вина ангажиментите бъдат нарушени, ние ще претърпим справедливия гняв на тези, които са застанали до нас, че сме нарушили поети ангажименти", зарече се Горанов.
 
Омбудсманът Мая Манолова посочи, че най-сетне са направени първите крачки към една важна реформа. "Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти с конкретни срокове. Аз ще следя как се изпълняват и няма да допусна тези толкова важни закони да бъдат осакатени", закани се Манолова. Тя остава заедно с майките на протеста.
 
"Ние ще продължим тези протести, докато ангажиментите не бъдат изпълнени. Утре излизаме пред МС", казаха майките. Напомниха, че се налага, защото обещанията на властта досега са били нееднократни. Но отчетоха все пак положителния развой: "Това за нас е също една стъпка напред".