Владимир Кузов вероятно ще остане в парламента въпреки присъдата си за педофилия. Причината е, че Върховният касационен съд се смили над депутата и смени тригодишната му ефективна присъда с условна, а конституционният текст, по който може да бъде изхвърлен от Народното събрание, е неясен, пише в. “Телеграф”.
Депутатският му мандат може да бъде прекратен по член 72 от основния закон. Според текста обаче това може да стане при две условия – избраникът да има влязла в сила присъда затвор за умишлено престъпление или ако изпълнението на наказанието за лишаване от свобода не е отложено. Членът раздели юристите в парламента на две и ги вкара в спор дали текстът може да бъде приложен, след като Кузов е с условна присъда.

“Съдът му остави петгодишен изпитателен срок, така че няма причина да го гоним от парламента, тъй като не е изпълнено второто условие в члена – санкцията да не е отложена”, заяви соцдепутатка, специалист по наказателно право. Независимият Димитър Абаджиев обаче контрира, че мандатът на Кузов задължително трябва да се прекрати. “Първата част от текста на член 72 се отнася за умишлени престъпления, за каквото е осъден Кузов. Втората, която казва, че наказанието не трябва да е отложено, е само за случите, в които има непредумишлено престъпление”, категоричен е юристът.
Междувременно стана ясно, че публичното порицание за депутата, което Темида му наложи, ще се забави поне с месец. В решението си ВКС постанови, че присъдата за педофилия на Кузов трябва да бъде прочетена в пленарната зала на парламента. Това обаче вероятно ще се случи едва към края на март. Причината е чисто бюрократична. ВКС трябва да прати решението на Софийски градски съд – първата инстанция, на която беше гледано делото срещу Кузов. След това СГС трябва да го връчи на градската прокуратура в София, където повдигнаха обвинението, и оттам да бъде препратено към парламента. /БЛИЦ