Бюджетът върви добре, по план. Приходите са повече от миналата година, главно от данъчни и осигурителни приходи. Това показва добрата работа на НАП и Митниците и че икономиката изсветлява. Това съобщи шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
„Рано е да се правят годишни прогнози. Предполагам, че към края на годината ще приключим с относително нормално преизпълнение. Не смятам, че ще приключим с излишък, защото освен приходи, има и разходи. Досега разходите вървят с изоставане спрямо планираното. Във втората половина на годината обаче има засилване на разходите”, обясни Стоянова пред БНТ. 

„Това със заплатите на полицаите няма как да се случи, не и по този начин, по който се иска. При един ограничен бюджет трябва да кажем кои са ни приоритетите. Не може всичко и сега. Моите уважения към сектор „Сигурност”, всички разчитаме на него, но не трябва да забравяме, че не сме сами”, заяви Стоянова във връзка с исканията на служителите в системата на МВР за увеличаване на работните им възнаграждения. 

„Убедена съм, че по-рано от 4 години ще удвоим заплатите на учителите”, каза още депутатката от ГЕРБ.
 
"Имаме ангажимент да повишим разходите в отбраната до 2% от БВП. Това ще се случи постепенно, до 2024 година". 

„Не се предвижда промяна на данъците до края на годината. Това е записано и в предизборната ни програма”, каза още Менда Стоянова. 

„Беше ясно, че в стенограмата за КТБ няма нищо. След разсекретяването стана ясно, че никога не е поставян въпросът за банкова ваканция. Темата се използва политически, за да се правят внушения, които не са верни. И втората стенограма да се разсекрети, и в нея няма да се видят онези неща, които се говореха по студиата”, подчерта Стоянова.

Тя обясни, че Фондът за гарантиране на влоговете, който е получил заем от държавата, почти го е върнал. „На 90% парите са върнати и не са проблем на бюджета”, посочи тя.