Още се уточнява броя на жертвите на грузинската армия и се очаква до няколко дни да стане ясно колко са загиналите по време на военните действия в Южна Осетия. Това съобщи посланикът на Грузия у нас Михаил Уклеба, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Уклеба уточни, че страната му настоява международни сили да бъдат допуснати от Русия в зоната на конфликта. Руските миротворци вече показаха какви са и затова искаме да бъдат сменени с такива от международните сили, категоричен беше посланикът.
Има бежанци във всички училища, добави още Уклеба. Той отказа да отговори на въпроса готова ли е Грузия да преговаря с Русия в София. Грузинският дипломат определи руските войски като окупаторски и ги обвини в грабежи. Окупираха цяла държава, десетки техни танкове обикалят грузински градове, ограбват населението. Загинаха стотици хора и толкова са и ранените, каза той. Взривиха възлов мост, който свързваше двете части на страната, бомбардираха нефтопроводи. Заради Русия, Грузия търпи огромни икономически загуби, има проблем в банковия сектор, затворени са пристанища, отбеляза Уклеба.
Според него целта на Русия е била да смени демократично избраното управление на Грузия с марионетно. Русия не иска да влезем в НАТО, не иска Грузия да има алтернативни трасета на природен газ, защото е монополист в тази област, коментира още Уклеба. Той добави, че заради конфликта в Южна Осетия, Русия в момента се намира в изолация и е поддържана само от кубинския лидер Фидел Кастро и от президента на Венецуела Уго Чавес. /БЛИЦ