НДСВ все още няма решение как ще гласува на предстоящия вот на недоверие, който опозицията се готви да внесе. Това заяви пред бТВ заместник–председателят на партията Милен Велчев.
Първо трябва да прочетем доклада на Европейската комисия, ще направим сериозен анализ на съдържанието му и тогава ще вземем решение, уточни той. Велчев не изключи нито един вариант, дори и този НДСВ да подкрепи вота на недоверие или жълтите депутати да гласуват “Въздържал се”. Констатациите в доклада наистина са сериозни, но моето лично мнение е, че интересите на държавата няма да бъдат обслужени с предсрочно прекратяване на мандата. Това управление все още има потенциал да направи необходимите промени, да покаже политическа воля и да завърши мандата, отбеляза Милен Велчев и добави, че според него на този етап не трябва да се отива към крайни решения.
Освен внимателен анализ на доклада, който да изясни къде Брюксел вижда вината и отговорността, жълтите ще следят и неформалните сигнали, които изпраща Европейската комисия. Велчев подчерта, че лидерът на партията Симеон Сакскобургготски има много добри отношения с другите лидери от Европа и това ще даде допълнителна информация около доклада.
Премиерът взима решението дали е нужна смяна на министри. Важно е обаче не кой е конкретният човек, а как се управлява, коментира Милен Велчев. Според него ролята на министър не е лична съдба и няма нищо трагично, ако някой бъде сменен.
Опозицията има тенденцията в последно време да съсредоточава огъня си с халосни патрони. Непродуктивното е сега да се говори за напускане на парламента или за импиймчънт на президента, коментира още Милен Велчев. /БЛИЦ