С антикризисните мерки не опитваме да си спечелим народна любов. Това каза пред bTV председателят на парламента Никола Минчев.

Във връзка с обвиненията, които от партията на Слави Трифонов отправиха към „Продължаваме промяната”, Минчев заяви: „Не бих казал, че правим каквото си искаме, провеждаме коалиционни срещи. Ако ИТН са се почувствали засегнати, нека приемат извиненията ми. От поста на Слави полетя една каскада от обвинения, която не е нужна”, каза още той и добави, че с ПП и ИТН не делят нищо, „особено пък ние в НС”.

Попитан дали до края на тази сесия на парламента ще бъде избран нов гуверньор на БНБ, Минчев заяви, че зависи от това кога бюджетната комисия ще приеме нови правила за избор. „Трябва да имаме съгласие и вътре в коалицията. Не можем да си позволяваме нови казуси като с предходната процедура. Трябва да се обединим около една кандидатура, която да е безспорна за всички”, категоричен бе той.

На въпрос може ли коалицията да продължи да работи, той заяви, че „може, когато има диалог”.

Председателят на парламента съобщи още, че днес ще бъдат демонтирани решетките от външните врати на сградата на НС. Той не знае колко ще струва демонтирането, но смята, че сумата няма да е голяма.

Има вероятност парламентът да не обжалва глобата, която ще наложи Министерството на културата, понеже не е спазен законът за паметниците на културата. Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.

От думите му стана ясно още, че следващата седмица ще реши дали да уволни главният секретар на НС, която не го е уведомила за поставянето на вратите.