Държавна сигурност (ДС) е съдействала за създаването на ДПС, заяви в предаването "Коритаров Live" председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Той имал конкретна информация, която аргументира изказването му, на не пожела да я разкрие и препоръча думите му да се възприемат като негово предположение. Спасов отказа да отговори и на въпроса кога ДС е участвала в партийното строителство.
Достатъчен е фактът, че най-висок процент сътрудници на ДС има в парламентарната група на ДПС, както сочи комисията по досиетата, отбеляза Минчо Спасов. Той каза още, че има информация за поръчка от БКП бившата спецслужба да извърши т.нар. възродителен процес. ДС е било оръдието. 
Председателят на вътрешната комисия бе помолен да коментира и изказването си, че външнополитическите приоритети на българските служби са все още стари. Спасов заяви, че то е направено на базата на факти и даде пример с изказването на посланика на Русия в ЕС, че съюзът трябва да внимава и да не дразни Русия, за да не се налага тя да активира България като "троянски кон". Според Спасов в този случай работата на външното ни разузнаване е била незабавно да докладва на своя ръководител по конституция, т.е. президента. Той обаче не е уверен, че това е сторено, защото държавният глава не е реагирал.
На въпрос дали НДСВ е доволно, че е в коалиция с БСП и ДПС, Спасов заяви, че жълтата партия отговаря единствено за своите действия. Това, че се коалира с тези две партии е продиктувано от интересите на страната, смята той. "Правим това, което е необходимо за държавата, а не това, което ни харесва. В политическия живот трябва да се правят и жертви", обоснова се Спасов.  /БЛИЦ