Министерски заплати са получавали съветниците на служебния министър Велислав Минеков. Това се разбира от писмен отговор на министъра на културата Атанас Атанасов на въпрос от депутата Тома Биков. От там се разбира, че съветниците на Минеков общо са получили 75 650 лв, пише "Труд".

За да вземат повече пари, те са били назначени на граждански договори, където за разлика от трудовите, няма никакви ограничения за размера на сумите.

Рашидов с безпощадна критика към Минеков, призова прокуратурата да...

Най-щедро възнаградена за ценните медийни съвети е била Евелина Кирилова, която е взела 36 150 лева. В таблиците, които са изпратени до депутата Тома Биков не са посочени имената, но има данни за дейността на съветниците, които насочват към конкретните имена. Договорите и анексите към тях са сключвани за един, два или три месеца.

Въпросната Кирилова, която журналистите запомниха с твърдението от първия брифинг на служебния Минеков, че от 20 години в министерството пресконференции не са провеждани, е получавала по 5266 лв. месечно.

Друг кандидат за слава - шефът на Плевенския театър Васил Василев, за който в арт средите се твърди, че има амбиции да оглави Народния театър “Иван Вазов” се е подписвал под 4400 лв. на месец.

Светослав Трайков, когото Минеков използваше за изпълнение на специални поръчки, е вземал по 3 500 лв. В министерството се твърди, че е имал и втори договор, но конкретни цифри по него няма.

Трайков се прочу с това, че спря метрото в час пик. Той обясни, че подобно действие било нормална форма на протест. Същият Трайков се появи в редакцията на в. “Труд” в ролята на разсилен, който разпореди да се поставят лепенки на вратите на офисите. Трайков е човекът, който се похвали в своя фейсбук, че след като им даде антифриз, уличните кучета замлъкват.

Министърът на културата Атанас Атанасов (в отговор на втори въпрос на депутата Тома Биков) разкрива и друг интересен факт, свързан с въпросния Трайков. На 25 ноември, две седмици преди сдаване на властта от служебното правителство Минеков решава да награди изпълнителя на поръчки Трайков и с държавно жилище от фонда на министерството. Апартаментът е 170 кв. м, но времето не е стигнало за влизане в сила на договора.

Любопитен е и случаят с главния секретар на министерството, когото Минеков е назначил за временно изпълняващ длъжността за срок от 4 години! Елена Николова е адвокат, на когото Минеков е имал доверие. За да стане държавен служител, за нея е бил организиран конкурс.

След конкурса Николова е назначена на 18 ноември за главен юрисконсут, а на 22 ноември е коронована за главен секретар на министерството. Според източници от културното ведомство адвокатката имала и договор за юридически услуги в размер на 17 000 лв.


Дългогодишни служители в културното министерство коментираха, че до последния момент Минеков е твърдял, че ще остане на поста министър. След като разбрал, че това няма да се случи, ударил на молба да го оставят поне зам. министър - имал дела за довършване...

Човекът от Отровното трио непрекъснато повтаряше, че предшествениците му разхищавали пари, а неговата цел като служебен министър била да върне имоти на културното ведомство и да ореже излишните разходи. Оказва се, че Минеков е харчил с бясна скорост за съветници и помагачи, коментираха пред “Труд” депутати.

Челен опит

Принудително вадили Трайков от държавен апартамент


Бившият съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков - Светослав Трайков, преди години принудително е бил изваден от държавен апартамент. Това показват архивите на Областна администрация-Варна. Там от 2009 до 2012 г. Трайков е работил като експерт по протокол и международното сътрудничество.

На 21 март 2011 г. като служител на администрацията бил настанен в жилище на ул. “Петко Тодоров”. На 2 май 2012 г. тогавашният областен управител Данчо Симеонов прекратил трудовия му договор. Така Трайков е трябвало да напусне ведомствения апартамент. Тъй като не го направил, на 16 август областният управител издал уведомление, че започва производство за издаване на заповед за принудително изземване на имота. След като и това не трогнало бившият служител, със заповед жилището било иззето на 8 октомври.

По това време Трайков е дясна ръка на тогавашния областен координатор на ГЕРБ Павел Димитров. През есента на 2013 г. Трайков е сред учредителите на кратко просъществувалата партия БАСТА. Тогава го представят като специалист по маркетинг, завършил английска филология и следващ бизнес администрация.

През 2014 г. Трайков пристава във формацията “България без цензура” на Николай Бареков, а година по-късно се кандидатира за общински съветник от формацията “Живот за Варна”, оглавявана от кандидата за кмет на града Данаил Папазов. Там се представя като специалист по информационни технологии.