Скандал с разпределението на парите за българско кино от Националния филмов център се разяри ден, след като изпълнителната агенция оповести печелившите проекти, избрани на заседание на художествената комисия. 

В инициатор на разговорите, свързани с процедурата по избиране на филми, които да получат държавна помощ за реализирането си, се превърна авторът на най-гледания роден филм за 2021 г. Виктор Божинов („Голата истина за група „Жигули“), пише "Монитор".

Режисьорът кандидатства за финансиране с втората си екранизация на роман на Милен Русков. 

След като спечели зрителския интерес с „Възвишение“ и отново изстреля творбата си до номер 1 на боксофиса за БГ кино за цялата 2017 г., Божинов се зае с подготовка за заснемането на филм по „Чамкория“. 

Проектът му обаче остана под чертата, като той изостава с едва 9 точки от филма с най-малко точки, получил все пак положителен резултат от художествената комисия.

„През 2015 - „Възвишение“ беше почти изхвърлен от Художествената комисия на НФЦ Разликата беше 0, 17 точки. През 2018 г. „Голата истина за група „Жигули“ беше изхвърлен от класирането! Сега дойде време и на „Чамкория“! 

Изхвърлен с разлика от 9 точки от възможни 500+! Винаги в комисията има един или двама членове, които оценяват с тенденционно ниски оценки определени проекти и с тенденциозно високи други проекти. Това е умишлено лобиране за определени кръгове!“, гласи част от изявлението на Божинов след публикуването на обобщените оценъчни карти на кандидатстващите заглавия.

В дискусията се включиха дузина представители на културния сектор, сред които и номинираният за „Оскар“ аниматор Теодор Ушев и актьорът Кирил Ефремов. 

Своята позиция изрази и бившият служебен културен министър проф. Велислав Минеков, който обвини филмовите дейци в мълчание при изготвянето и приемането на Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. 

Минеков, който бе начело на културното ведомство в периода между 12 май и 16 септември 2021 г., заяви, че редовно е бил свидетел на малките войни в кинообщността. 

„Входираните писма съдържащи предложения и обвинения към "лобисти" и "бездарници" са не две, а общо 48. Получил съм и класически доноси - девет броя. Срещите ми с противоречащи групи бяха всяка седмица“, разказва той.

Критиките към позицията му не закъсняха. Сценаристът Георги Иванов, работил по продукции като „Денят на бащата“, „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“ и др., отправи обвинение към доскорошния министър, че е приел Правилник за прилагане на ЗФИ, който не се съобразил с изводите, до които е достигнала работната група, част от която бил и той.

„Два месеца в работната група се борихме да напишем формула за елиминиране на фрапиращо крайни оценки. В одобрения от министър Минеков вариант на правилника това изчезна, както впрочем и самият правилник от работната група! Министърът тогава, заедно с услужливото съдействие на Миглена Кацарова одобриха "незнайно" откъде появил се правилник“, коментира той. 

А Минеков отговаря, че Правилникът бил вече готов при неговото стъпване в длъжност. „И не Ви е виновна някаква нещастна служителка в МК”, допълва още Минеков.

Сред режисьорите, които останаха под чертата от оценките на художествената комисия към НФЦ, са още Светослав Овчаров за “SMS от Господ”, Камен Калев за „Свой собствен господар“, Ивайло Пенчев за „Рожден ден“, Ивайло Христов за „Димича“ и „Мигове от нашия живот“, Асен Блатечки за „Най-красивата жена, която убих“, Мартин Макариев за „На макс“, Илия Костов за „Кастинг“, Мариан Вълев за „Мечти за еднократна употреба“ и др. 

След като не успя да се пребори за финансиране на „69 метра“ в края на 2020 г., втори отказ получи и Стефан Денолюбов. С този филм актьорът ще направи първия си режисьорски опит, като на позицията той ще си партнира с Бисер Арихтев.

Общо 49 продукции са одобрени за финансиране от художествената комисия на НФЦ по-рано този месец. От подадените заявления за общо 120 проекта, държавната агенция ще подкрепи 14 пълнометражни филма, 3 дебюта на режисьори, 14 късометражни филма и 18 проекта за написване на сценарий. 

Седем от игралните пълнометражни заглавия са „високобюджетни“ и ще получат финансиране над 600 000 лв., другите 7 ще паднат под този праг. 

Сред заглавията, които попадат в този списък, са „Морето от неща“ на Станислав Тодоров, „Един квадрат свобода“ на Тодор Чапкънов, „Разлом“ на Георги Дюлгеров, „За теб“ на Димитър Коцев, „Диада“ на Яна Титова, „Аве Мария“ на Георги Стоев и др.

В художествената комисия, оценила всички тези проекти, влизат Весела Казакова, Станислав Дончев, Андрей Андонов, Иван Павлов, Димитър Костов, Жорета Николова и Божидар Манов. Техните имена са изтеглени чрез жребий измежду предварително вписаните като експерти дейци в базата на НФЦ.