Служебните министри от втория кабинет на Стефан Янев използват времето до края на календарната година за активна почивка. Министърът на земеделието от служебното правителство на Стефан Янев проф. Христо Бозуков отново се връща към голямата си любов – тютюна. Това каза самият той пред „Телеграф“ в последния работен ден като министър.

Въпреки че нито ден през живота си не е пушил, той е създател на два сорта ориенталски тютюн. Определя тази култура като голямата си любов, защото от студентската скамейка през 1985 г. започва работа като стажант-агроном в Института по тютюневи изделия в пловдивското село Марково.

Практически там преминава почти цялата му кариера на учен, като от десетина години е и негов директор. Периодично го напуска, за да се върне отново – веднъж за да оглави Селскостопанската академия и втори път за да поеме поста на министър на земеделието в служебното правителство на Огнян Герджиков. Преди да оглави отново Института по тютюна, професорът смята да си почине добре по празниците.

Почивка

„Като цяло в момента смятам да обърна внимание на близките си, защото всеки момент чакам да ми се роди живо и здраво четвъртото ми дете. Имам предложения, но мисля да почина малко в професионален план. Надявам се новото управление на министерството да продължи започнатото от мен“, каза за „Телеграф“ и служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Архитект Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, също ще си почива до края на календарната година. Тя е единственият министър от служебното правителство, който не е отдъхвал това лято заради натрупалите се неотложни проблеми във ведомството. Архитект Комитова има свое архитектурно бюро и вероятно след празниците ще продължи своята работа по специалността си.

Комитова и пиарката ѝ на тежка разпивка по случай "добре свършената работа" СНИМКА

Преди да стане част от служебния кабинет, тя била преподавател в Университета за архитектура и строителство, затова вероятно ще възстанови и академичната си дейност.

Асен Личев, министър на околната среда и водите, е пенсионер и многократно е казвал, че винаги е искал да бъде такъв. При предаване на поста на новия екоминистър той обяснил, че от министерството „отива при жена си, защото му е сготвила пилешки дробчета“.

Дните до края на служебните си ангажименти в здравното министерство броеше и Стойчо Кацаров. Той също предпочете да използва дните до края на 2021-ва за активна почивка и за да се порадва на внуците си. Дъщеря му се омъжи през 2017 г. за немеца Йоханес, с когото живеят в Швейцария. Внуците обаче са на гости на баба си и дядо си за празниците. След празниците той се връща в неправителствения сектор и отново ще защитата правата на
пациентите.

Комисионни: Кацаров забърка чутовен скандал на изпроводяк

Завръщане

Министърът на спорта Андрей Кузманов се връща към заниманията, който са ангажирали ежедневието му, преди да поеме ресорното ведомство. Той е в бизнес комисията на Международната федерация по модерен петобой. Най-вероятно отново ще се кандидатира и за президент на българската централа, която оглавяваше от 2008 г. до назначаването си за служебен министър на спорта.

Велислав Минеков, който се прочу с участието си в „Отровното трио“, вече се върна към творческото си амплоа, след като сдаде министерския пост в културата на младия актьор Атанас Атанасов. Творецът и баща му – големият скулптор Величко Минеков, притежават две ателиета в елитния столичен квартал „Изгрев“ още преди промените в края на 1989 г.

Минеков първо да върне ателието, което получи от Тодор Живков

Те са им дадени за ползване и впоследствие продадени на ниски цени по нареждане на първия човек в държавата – другаря Тодор Живков, с подписа на бившия заместник-председател на Комитета за изкуство и култура Пейо Бербенлиев.

Александър Живков, служебен министър на енергетиката, ще продължи да работи по специалността си, която е в същата област. Все още обаче не е ясно дали ще се върне в ЧЕЗ, където е работил, преди да стане министър, обясниха от министерството на енергетиката.

Служебният икономически министър Даниела Везиева ще продължи да работи като експерт в сферата на публичните финанси, с каквото се е занимавала и преди да поеме министерския пост.

Министърът на правосъдието Иван Дерменджиев вече се върна към адвокатската си практика в Пловдив, а колегата му във външно министерство Светлан Стоев след празниците заминава отново за Дания, където е извънреден и пълномощен посланик на България от 2019 г. Официално мандатът на дипломата в скандинавската държава изтича през две години.

Трима остана във властта

Служебният премиер Стефан Янев и двама от неговите министри – силовият Бойко Рашков и образователният Николай Денков, останаха във властта. Янев пое военното министерство, а един от първите му официални коментари беше свързан с разполагането на допълнителни военни сили на НАТО в България.

МВР шефът Бойко Рашков пък продължава да води открита война с прокуратурата, а образователният министър Николай Денков продължава да търси варианти за присъствено обучение на учениците в хода на коронавирусната пандемия.