Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че към момента над 1800 машини са в готовност да обработват пътните настилки, осигурени са и материали за зимното поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Около 3000 снегопочистващи машини, снегорини, техника за разпръсване на пясък и др. ще бъдат ангажирани в поддържането на близо 20 000 километра републикански пътищата тази зима.

От 20 ноември, със заповед на председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", е въведено зимното поддържане на пътищата.

В отговор на друг депутатски въпрос министърът каза, че разработен проект на новата оперативна програма за развитие на регионите за периода 2021 - 2027 г. се очаква в края на март 2020 г. Програмата трябва да бъде одобрена от МС, преди да бъде изпратена за одобрение в ЕК.

При разработването на новата програма ще се търси фокус върху специфичните географски характеристики и ресурсите на територията, за да се постигне по-добър резултат, като се направи отчитане на местния потенциал, което би довело до намаляване на дисбалансите и забавяне на процеса на миграция, каза министърът.

Разпределението на средствата по регионите ще бъде балансирано с оглед на това да се търси развитие на по-слабо развитите региони, какъвто е Северозападният.

Новият подход, който ще бъде приложен при изпълнението на програмата, ще даде възможност да се инвестира не само в градовете, а на цялата територия и да се изпълнят мерки, които са съвкупност от дейности.

Те могат да бъдат финансирани от няколко програми, включително и "меки мерки" като един комплексен проект, чиято цел трябва да бъде развитие на региона, обясни министърът.