През 2020 г. би трябвало да има нарастване на финансирането на социалните услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, предава „Фокус“.

„Въпросът с финансирането на държавно делегираните социални дейности е тясно свързан с качеството на тяхното предоставяне. Нашата цел е да подобрим качеството и като резултат от това и удовлетвореността на техните ползватели. По отношение на финансирането за 2019 г. са предвидени в държавния бюджет като трансфери към общинските бюджети малко над 260 млн. лв.“, заяви Петков и посочи, че това е един значителен двуцифрен ръст в сравнение с 2018 г.

„За 2019 г. буквално вчера имаше заседание на работната група, която трябва да направи предложение за стандартите за 2020 г. Това, около което работната група се е обединила, е да бъде предложено 15-20- процентно нарастване на финансирането на услугите, като ако това се случи, 317 млн. лв. би трябвало да бъде ръстът през 2020 г. В началото сме на новата бюджетна година и ще видим какво ще успеем да защитим в Министерски съвет“, заяви социалният министър. Петков посочи, че Министерството на труда и социалната политика подкрепя исканията на общините за увеличаване на средствата за социални дейности.

„Притеснява ни фактът, че все по-голям става делът на работещите в социалните услуги, които са на минимална работна заплата – около 60%. Това действа немотивиращо, като в други сходни сектори като „Образование“ ръстът е доста по висок и това води до текучество и до липса на желаещи да работят в професията на социалния работник.

Това, което правим с проекта на новия Закон за социалните услуги, е да регламентираме допълващи стандарти за някои от услугите, да допълним елемент за насочване към някои от услугите и да поставим във фокуса професионалистите в този сектор.

Намерението ни е в последваща разработка да въведем стандарти за заплащане, с които да гарантираме нива на заплащане, които ще забавят и дано да спрат тези негативни процеси, които наблюдаваме в сектора на социалните услуги“, обясни той и посочи, че този законопроект вече е между първо и второ четене в Народното събрание, но ще влезе в сила от 2020 г.