България и Унгария, които сме на външните граници на Европейския съюз (ЕС), знаем, че за собствената ни сигурност и за сигурността на Европа миграцията не трябва да се управлява, а трябва да се спре.

Това заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто след срещата си с външния министър Николай Милков в Министерството на външните работи. 

"Смятаме, че е ужасно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство", заяви министър Сиярто. 

Той отбеляза, че най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а от друга страна страните от Централна Европа трябва да предприемат големи усилия, за да спират този натиск.  

НПО на Сорос охули грозно България заради бежанците

По думите му е много опасно за бъдещето на ЕС, че Брюксел не подкрепя „истинската“ защита на границата. "Не подпомага оградата да се издържа. Тук не става въпрос за Фронтекс, а за истинската защита на границата, не получаваме никаква финансова подкрепа", изтъкна министър Сиятро.

"България и Унгария правят неща, които са над силите им, издигнали са ограда на границата, използват големи човешки ресурси, за да спрат нелегалната миграция", добави той. 

Според него страни членки в Шенгенското пространство не правят толкова, колкото България за защитаването на външните граници. "Затова ние искаме България по-скоро да стане член на Шенгенското пространство", заяви той. 

Попитан какви мерки ще предприеме Унгария за приемането на България в Шенгенското пространство, министър Сиятро заяви, че от унгарска страна винаги ще подкрепят да не се прилага двоен стандарт. 

"Няма да разрешим субективни критерии да заместват обективните условия, които са вписани в договорите. България отговаря на обективните условия, България трябва да стане член на Шенген. И ние няма да разрешим поради политически или други причини някой да не подкрепи това", категоричен бе унгарският външен министър. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук