Днес правителството взе още едно добро решение за младите хора и икономиката. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и благодари на колегите си министри за работата и подкрепата по тази мярка.

153 работодатели ще могат да сключват договори със 1416 студенти през академичната 2022/2023. Компаниите ще осигурят работно място на бъдещите висшисти след успешното им завършване, като младите хора се задължават да работят във фирмите след дипломиране си. Държавата ще покрива разходите за следването им.

Целта на финансовата подкрепа е да се подобри връзката между потребностите на българската икономика и висшето образование и да се стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри.

Работодателите в списъка, одобрен от кабинета, са предложени от седем министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройство, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите.

Те са заявили необходимост от 1416 студенти. Сред специалностите, към които има интерес са: Здравни грижи, Компютърни системи и технологии, Транспортна техника и технологии, машинно инженерство, Биотехнологии, Металургия, Електротехника, Железопътна техника и др.