Строителството на участъка на АМ „Струма” в Кресненското дефиле няма как да започне преди края на 2017 г. Затова е важно да се предприемат спешни мерки за пътната безопасност. В 17 км от Кресненското дефиле пътно-транспортните произшествия са всекидневие.
Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава „Фокус”.
 
„Това, което предприехме като спешни мерки съвместно с колегите и екипите на МВР, е съгласуването на нови знаци. По преценка и възможност органите на ОД МВР по места е възможно живо патрулиране през региона. Най-големият проблем в дефилето това е неправилното изпреварване при абсолютна липса на видимост”, заяви още тя.
 
Лиляна Павлова посочи, че е обсъждано да бъдат поставени камери за скорост. Министърът подчерта, че са били ремонтирани компрометираните участъци по това направление. Тя съобщи, че довършването на АМ „Струма” е стратегически приоритет на министерството.
 
Павлова припомни, че Лот 3 от магистралата е разделен на 4 подобекта. Първият е изграждането на магистралата от Благоевград до Крупник, за който обясни, че избраният изпълнител е направил своя проект.
 
„На базата на одобрения проект правим отчуждителните процедури и се надявам, че в следващите месец-два ще можем да извършим процедурите“, поясни Павлова и коментира, че ако има обжалвания, това ще спре процедурата по разрешенията за строеж.
 
„За имотите, за които няма да има обжалвания, строителството ще може да започне още от началото на септември. Там, където има обжалвания, ще издаваме частични разрешения за строеж”,посочи тя.
 
Лиляна Павлова каза, че е готов проектът и за следващия участък от магистралата, за който има избран изпълнител – от Кресна до Сандански. Тя обясни, че са връчени отчуждителните документи на над 5000 собственици на имоти.
 
„Вече има обжалвания, за съжаление някои от обжалванията са насрочени за пролетта на 2017 година да бъдат гледани като дела. За участъците, за които нямаме дела или имаме съгласието на собствениците да влезем в терена, строителството ще може да започне до края на август”, каза още министърът.