"Трябва да упражня своето правомощие и да поискам от Върховния административен съд да се произнесе по казуса с Борислав Сарафов, каза пред депутатите в НС правосъдният министър Атанас Славов.

Министър Славов заяви още, че следващата седмица ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) законосъобразността на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

"Ще направя възможното да отнеса спора до ВАС, защото смятам, че това е най-легитимното нещо".

През целия месец юли ще могат да се правят номинации за кандидати за главен прокурор. Изборът се очаква да се състои в края на октомври. Номинации могат да правят най-малко трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Според Славов, ако Конституционният съд (КС) допусне искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат начина на избиране и освобождаване на главния прокурор, ВСС ще бъде длъжен да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасяне на КС.

"Надявам се, че решенията, които взимате тук, в тази зала, ще са за доброто на България.

"За ВСС не мога да кажа, че към този момент се ползва с особено доверие, а някои други смятат, че ще е хубаво да се саморазпуснат".

"Доверието в съдебната власт е ключово, за да говорим за върховенство на правото, върховенство на закона, а не върховенство на едно или друго мнозинство или пък нечия воля".

Министър Славов представи на народните представители хронологията на събитията във връзка с избора на временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

Той припомни още, че вчера Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Славов изрази мнение, че е малко прибързано да се активира процедура за избор, преди да е изяснено ще има ли конституционни промени и дали Конституционният съд ще допусне за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да се обявят за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт относно мнозинството, необходимо за избор на главен прокурор.

Той добави, че ако КС допусне за разглеждане искането, следва ВСС да стопира процедурата за избор.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до помещенията на главната прокуратура, докато предшественикът му Иван Гешев все още бил там. Това е станало в петък - денят, в който Сарафов бе избран. Това разказа правосъдният министър Атанас Славов по време на изслушването си в парламента.

"Аргументите на колегите членове на прокурорската колегия са, че не може да се допусне нито ден без да има изпълняващ функциите на главен прокурор. Това са техните аргументи, те бяха изложени и на вчерашното заседание на ВСС. В същото време друга част от членовете на ВСС от самото начало на тази процедура са считали, че следва пленумът да осъществи избора на и.д. главен прокурор", разказа Славов.

В крайна сметка Сарафов бе избран и с допуснато предварително изпълнение на решението в петък.

"В същия ден, тогава аз също бях в Народното събрание в петък, получих обаждане от Сарафов, за да му осигуря достъп до помещенията на главна прокуратура, където се оказа, че Гешев в петък, вече след като беше освободен от длъжността главен прокурор, се е намирал. Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до помещенията на главна прокуратура", разказа правосъдният министър.

Славов обясни, че по казуса с избора на Сарафов има две тези. Според прокурорската колегия от ВСС не става дума за избор на главен прокурор, затова следва тя да вземе решението кой да изпълнява временно длъжността. Според други членове на ВСС в Закона за съдебната власт няма изрична процедура за избор на и.ф на главния прокурор и на шефовете на ВКС и ВАС.

"В единия случай имаме тълкуване на закона, в другия случай трябва да направим и да приложим аналогия на закона", каза Славов. Той обясни, че спорът не е схоластичен, а от него зависи кой ще е компетентният орган - прокурорската колегия или пленумът на ВСС. Славов обърна внимание, че най-сходната процедура е тази по избор на главен прокурор, което прави пленумът на ВСС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук