МОН има 7 нива на контрол за изразходване на европейските средства. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев за  "България он Еър" по повод последните разкрити от прокуратурата случаи, при които беше установено изразходване на европейски средства не по предназначение.

Попитан затягат ли се мерките в министерството, планират ли се проверки и има ли някакви притеснения относно усвояването на европейски средства, той отговори: „Ние финансираме от една страна по „Наука и образование за интелигентен растеж“ проекти в областта на образованието и науката. Осигурили сме независимост на управляващия орган - агенцията, която беше извадена от министерството. Самата Европейска комисия постоянно ни затяга мерките“.

„Имаме 7 нива на контрол по отношение на европейските средства“, изтъкна Вълчев. „Повече проблеми имахме миналата година по програма „Еразъм“. Там предприехме мерки, към настоящия етап те дават резултат, или поне така се оценени от страна на Европейската комисия“, допълни образователният министър.