„България няма как да помогне на Украйна с оръжие. България в някакъв вид е фронтова държава, макар че не се водят бойни действия директно на наша територия, но много близо до нашите до нашата територия и сме на границата на въоръжения конфликт.

Така че ние също имаме разчети за това какво е необходимо на Българската армия в ситуация, в която не знам какво би могло да се случи. Така че ние имаме необходимост от тези въоръжения и ако днес ги предоставим, какво ще остане за Българската армия?“.

Това заяви военният министър Драгомир Заков в „Тази събота“ по повод искането на украинския посланик за доставка на оръжие за Киев. По думите му той е учуден, че дипломатът е използвал цифри за наличностите на съответните оръжейни системи и боеприпаси в нашата армия.

Заков каза, че ако предоставим исканото въоръжение, ще са необходими от няколко месеца до две години, за да могат производителите да възстановят тези количества боеприпаси за нашите въоръжени сили.

„Не казвам, че не трябва да помогнем на Украйна. Казвам, че в момента няма как да помогнем, тъй като българската армия ще има необходимост от определени количества оръжие.

Например в момента трябва да направим поръчка за към български производители, за производството на и придобиване на боеприпаси и това ще отнеме 2-3 години минимум да ги придобием. Имаме нужда от такива боеприпаси. Представете си, ако това, което има в момента, го дадем. Ще стане наистина много неприятно“, каза Заков.

Като пример той посочи изказването своя словашки колега, който на конференцията „Глобсек“ е изразил недоволство, че оръжието предоставено на Украйна, ще бъде възстановено на страната му „някъде около 2027 г.“.

Заков коментира и темата за политическата криза в коалицията и въпроса дали правителството ще оцелее. По думите му че „българската политическа класа е изправена пред тест за държавност“.

Военният министър отбеляза, че не е политическо лице, но според него „няма консенсус, който да е невъзможен“.

Заков отбеляза, че в момента трябва да има работещ парламент именно заради средствата, които трябва да се отпуснат за модернизация на нашата армия.

„Ако няма парламент, проектът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, но изобщо няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на яснота кога изобщо ще дойдат вторите 8 изтребителя", коментира Заков.

Министърът посочи, че в първото тримесечие на 2025 г. се очакват първите вече платени самолети.

Що се отнася до ремонта на Миг-29, Заков посочи, че се водят преговори с полската страна.

„Тук става въпрос за закърпване на положението до идването на F-16 Block 70", допълни министърът.