Заловеният хероин миналата седмица в Русе е на стойност 3 милиона евро. Това показва колко полезно може да бъде засиленото полицейско сътрудничество. За Бавария е важно да продължи съвместното взаимодействие с България освен в сферата на противодействие на трафика на наркотици и срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация, както и в по-високотехнологичните престъпления като манипулирането на банкомати и кредитни карти, в които по данни на баварските криминалисти участват и български престъпни групи.
Това посочи баварският министър на вътрешните работи Йоханес Херман на среща в Мюнхен с българския вътрешен министър Михаил Миков.

По време на официалните разговори министър Михаил Миков изрази специална благодарност за практическата помощ в обучението на българската полиция, която осъществява фондация “Ханс Зайдел”.
Страната ни получи предложение от баварските власти за финансирането на конкретни действия за борба с корупцията, в това число и вътре в МВР, а също и за консултация с експерти по пране на пари.

Престъпният свят е мобилен и модерен, затова полицейското сътрудничество трябва да бъде толкова мощно, че на престъпниците да им стане “тясно” в Европейския съюз, заявиха на пресконференция в Мюнхен министрите Йоахим Херман и Михаил Миков.
По-късно днес българската делегация ще посети Баварската криминална полиция и заводите на БМВ. /БЛИЦ