В момента Ангел Ангелов работи в дирекция „Подбор на проекти по оперативната програма", а в образователното министерство е постъпил през 2017 г. след спечелен конкурс, заяви просветният министър Красимир Вълчев във връзка със скандалите по аферата "Ало, Банев съм" и информациите, че той е инсцениран от Ангел Ангелов, сега служител на МОН, предава БГНЕС.

Вълчев е назначил проверка на 18 януари по повод сигнали, свързани с Ангел Ангелов. "Има подадени сигнали и от Ангел Ангелов за упражнен психически тормоз, и от страна на Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на ИА "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", за изтичане на информация и за свързаност на Ангелов с консултанти и бенефициенти по ОП, каза образователният министър пред журналисти в с. Брестник, където бе гост на празника на Аграрен университет-Пловдив по повод на Деня на лозаря - 1 февруари.
 
Той обясни, че в края на миналата година Ангел Ангелов е получил индикации, че ще има ниска оценка на годишната атестация на държавните служители и е предприел превантивни действия, в това число подаване на сигнали срещу Кирил Гератлиев.

Сигналът до мен от Ангелов е, че Гератлиев иска да го освободи и за психически тормоз. Този сигнал е даден на инспектората на МОН за проверка. От друга страна Гератлиев ми е сигнализирал неофициално за проблеми с изтичане на информация и за свързаност на Ангелов с консултанти и бенефициенти по ОП. В случая препоръчах на Кирил Гератлиев да подаде сигнал до институции с разследващи функции, които могат да стигнат в дълбочина до изясняване на фактите, посочи министърът.
 
"До мен не са представени доказателства, че Ангел Ангелов и Иво Костов са злоупотребявали с проекти", добави министър Вълчев и поясни, че само институции с разследващи функции могат да стигнат в дълбочина на разследването и да констатират такава свързаност.

За да бъде отстранен Ангел Ангелов, е необходимо да има доказана вина въз основа на дисциплинарно производство, което да е стартирано от Гератлиев или при ниска оценка-атестация 5, поясни още министър Вълчев.
 
Междувременно Ангел Ангелов, който Боил Банов посочи като източник на тайните записи, представени Елена Йончева, разпространи позиция, в която се казва: „Директорът на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск.“
 
Вчера Гератлиев обяви, че Ангелов изнесъл конфиденциална информация и затова бил изваден от управлението на европроектите, в резултат на което последвали заплахи.
 
„Аз и още трима колеги още през декември 2018 година вследствие на дискриминация и психологически тормоз на работното място подадохме жалба до Софийската районна прокуратура. За заведената жалба е информиран и министърът на образованието през деловодната система на министерството. В същото време сезирах и Инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция”, се казва още в позицията на Ангелов.
 
По думите му в резултат на подадената писмена информация е започнала  проверка на Инспектората, резултатите от която се очакват в близките дни.