Аз разбирам, че Украйна е в тежко положение, но трябва да се внимава с такъв тип сайтове. "Миротворец" съвсем не е безобиден сайт, въпреки опитите да се омаловажи неговата дейност. Този сайт е създаден да предизвиква страх.

Това каза в ефира на БНТ зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин, който коментира попадането си в списъка на сайта "Миротворец".  

"Охраната ми не е по-различна от обикновено. Същата е, която ми се полага като зам.-председател на парламента. Службите трябва да преценят дали охраната ми трябва да се увеличи, но аз не искам да се чувствам с нищо по-различен от другите българи в този списък. Искам държавата да гарантира сигурността на всеки един български гражданин", каза още той. 

"Аз съм влязъл в този списък заради мое изказване от миналата година в парламента и мои изказвания като външен министър, които тогава разгневиха крайната проруска върхушка, но явно са разгневили и крайната проукраинска върхушка.

Аз самият не знаех, че съм включен в тези списъци. Може и да има момент да се експлоатира тази тема сега. За мен проблемът е, че българските служби са подценявали този въпрос.

Той е бил поставян на високо равнище в Г-7, ООН, ЕК. Официалното становище на украинската страна е, че тази платформа няма нищо общо с нея.

Факт е, че този сайт разполага с огромна и модерна техника, която може да разпознава лицата на близо 2 млн. души. За мен това говори, че по някакъв начин украинските власти подкрепят тази платформа.

За самата Украйна не е полезно да съществува този сайт и там да се призовава за убийството на руснаци и други врагове на Украйна. Силен жест на Украйна би бил всички българи да бъдат извадени от тези списъци", призова Вигенин. 

"Ние не можем да помогнем на Украйна във войната, като им даваме стара техника. Ние можем да помогнем като посредник в мира.

Има стратегически отношения и с двете страни, трябва да използваме това. За БСП предоставянето на военна помощ за Украйна е решено още миналата година - ние не трябва да даваме оръжия, трябва да работим за траен и справедлив мир.

Днес управляващите погазиха всички парламентарни практики и за прекратяването на концесията за пристанище "Росенец", коментира Кристиан Вигенин днешния бурен пленарен ден. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук