България трябва да изтъргува геостратегическото си значение. Това каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус. По думите му значението на страната ни е нараснало много след събитията в Турция. Според проф. Константинов България трябва да отстоява твърдо пронатовски позиции.
„В момента ние сме вратата на Европа и Европа трябва да ни помогнат истински. Това, че изпратиха 70-80 служители на Фронтекс е добре, но то е смешно. Българо-турската граница трябва да се пази от поне 10 000 души, 1/3 от тях да са на постоянна длъжност“, заяви проф. Константинов. 

Според него положението на руските противници – Европейски съюз, НАТО и САЩ, не е добро. По думите му за първи път Алиансът е изправен пред толкова голяма заплаха.

„Един много съществен член на НАТО – Република Турция, втората по численост армия в Алианса и най-голямата европейска натовска армия, заплашва да прекрати връзките си с НАТО, ако не бъдат изпълнени техните искания“, уточни професорът. 

Той коментира, че Съединените щати няма да загубят своето „лице“ и да екстрадират Фетхуллах Гюлен, без да има съдебно решение. „От друга страна няма как турските граждани да получат визи, тъй като Турция не е в състояние да изпълни дори 5 от всички 72 искания“, допълни експертът.