Българският външен министър Даниел Митов потвърди, че е наредил изрично на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления, категоричен беше Митов. Публичните изяви и послания се централизират в случая, Външно министерство събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за българските граждани, които се намират в Турция и може да изпаднат в беда, подчерта министърът.
 
По думите му задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите.
 
„Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатически служители, така и на български граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации. Посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления. Това е принцип. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления по националните си медии от Истанбул или от Анкара в тази ситуация”, изтъкна Митов, цитиран от БТВ.
 
За нас остава валидна позицията, че върховенството на закона и следването на нормалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция, посочи още той.
 
Министърът призова да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени в ЕС, каквото е смъртното наказание. В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на подобна мярка, заяви Митов.
 
Той отбеляза още, че в момента се правят оценки какво точно се случва в Турция и всички реакции трябва да са много рационални и лишени от всякакви емоции.
За нас е важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС и Турция по отношение на миграцията, особено за България. Българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти, продължаваме сътрудничеството с турските власти и с турската гранична полиция. Няма поводи за притеснение, нито има засилен миграционен натиск в момента, посочи министърът.