В Черно море има струпване на въоръжени сили от страна на Русия и НАТО трябва да демонстрира готовността си да защитава своите страни членки. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. 
Военното присъствие на Алианса в Черно море винаги е било под формата на учения и трябва да продължи да бъде под такава форма. Регионалните формати в момента са силно ограничени. България не е поемала никакъв ангажимент да участва в регионален формат до момента, уточни той. 

Продължаваме този разговор със своите партньори. Разговорът у нас излишно се натовари с емоции и излишно се драматизира. Някои коментари бяха истерични, изобилстваха от неточности. Никой няма намерение да воюва срещу когото и да било, но тези дисбаланси трябва да бъдат компенсирани. България ще си запази правото за участие в един балансиран формат в Черно море, подчерта външният министър. 

По думите му на Срещата на върха на НАТО България ще защитава позицията, че югоизточният фланг на Алианса е също толкова важен, колкото североизточния и трябва да има готовност да се реагира във всяка една ситуация. 

Сигурността е основният ни приоритет, заяви Митов. 

Той заяви, че въпросът със споразумението за реадмисия трябва да се обсъжда не само между България и Турция, а в контекста на целия Европейски съюз. С това, което се случва последните седмици, Турция ни казва, че техният министерски съвет трябва да ратифицира споразумението. Според нас то вече е в сила. Турция трябва да докаже, че споразумението е приложимо и ефективно. Надявам се скоро да започне истинското му приложение, каза Даниел Митов.