Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви на редовния брифинг на страницата на посолството във фейсбук, че изявленията за сведения за корупция по адрес на руския президент Владимир Путин при изграждането на газопровода "Балкански поток" са обидни и недопустими.

"Обърнахме внимание на използването на думата “корупция” по отношение на президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода “Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче, освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", посочи Митрофанова.

Посланик Митрофанова коментира и други актуални теми. По повод обвиненията към Русия за спрените доставки на газ тя бе категорична: "Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари.

Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори".

"Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското “синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно", допълни тя. 

По думите й на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото.

"На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия.

Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред", посочи още Елеонора Митрофанова.

За ситуацията около металургичния завод “Азовстал” тя заяви, че на 16 май в резултат на преговорите с украинските военни, блокирани на територията на мариуполския завод “Азовстал”, е била постигната договореност за излизането им от предприятието.

"Сега в района на завода е въведен режим на тишината и е отворен хуманитарен коридор. Вече четири денонощия бойците на неонацистката групировка “Азов” продължават да се предават. За това време сложиха оръжие 1730 бойци. Всички те са отведени в Донецката Народна Република.

Ранени получават необходима медицинска помощ. Отбелязваме, че режимът в Киев няма да успее да представи предаването на военните от украинската армия като собствената операция от хуманитарен характер.

Да напомня, че руската страна в продължение на няколко седмици неведнъж е предлагала на украинските формирования да сложат оръжие и им е обещавало, че в този случай те ще останат живи. Всички предали се бойци ще бъдат идентифицирани. 

Руските военни ще определят кой от тях е служил във въоръжените сили на Украйна, а кой е бил член на националистическия батальон “Азов”. Съдбата им ще бъде решена в съда", уточни посланикът на Русия у нас.