След удара срещу НАП има и продължава да има подобни опити за проникването от хакери в други институции. Има по-висока бдителност и чувствителност от страна на всички министерства и държавни институции и затова получаваме и повече сигнали. Привлякохме вниманието им. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов след форума "Взаимодействие между публичната и частна сигурност за противодействие на киберзаплахи". 

"Предават ми по-сериозните сигнали, дори се е случвало да има сигнал, но да се окаже, че не е кибератака. Това е хубаво, защото хората са сензитивни и подават сигнали", разкри той. 

"Хакерството започна да се превръща в една мода сред младежите, обществото има способност да издига престъпници в култ, ако са световно известни. Разбирам го като вид предизвикателство за тях. Да докажат, че могат да пробият някаква система - това е атестация за успех. Има много такива хора", обясни Маринов.  

"Трябва на подобни форуми да се насочат тези хора в правилната посока и да харчат парите си спокойно. Иначе си играем на котка и мишка и все някога ще паднат в капана. На определена основа с част от хакерите имаме взаимодействие, над икономическите интереси има и национални, има и морал. Всеки работи за пари, но те имат и морал", каза вътрешният министър.

"На въпрос за кого работи "ТАД Груп" Младенов заяви, че е с цел лично ползване и генериране на финансов ресурс.  Да държат информация и  да нанасят щети на фирмите, които са пострадали", заяви още бившият главен секретар на МВР.