Министерството на образованието и науката (МОН) започва проверки във всички университети дали са изпълнени три изисквания в Закона за висшето образование, приети като промени в него през миналата година. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.
„Два пъти годишно висшите училища трябва да правят изследвания сред студентите по отношение на начина на преподаване. На второ място – всички изпити да бъдат писмени. Това също е нещо, което не навсякъде се спазва. На трето място – програмата, въпросниците, препоръчителната литература от всеки преподавател да бъдат качвани в съответен сайт в интернет”, обясни Вълчев. 
В момента над 10 висши училища имат проблеми с имотите си заради реституционни претенции, съобщи министърът. За реституционните проблеми, които имат университетите, Вълчев каза, че в момента нито просветното министерство, нито самите учебните заведения биват уведомявани, когато започнат процедури: „Всъщност ректорите научават едва тогава, когато някакъв багер започне да копае в двора на университета. Занапред трябва да има абсолютна забрана за реституиране на образователни имоти”, обясни той.

Просветният министър определи като екзотична идеята за разделяне на МОН на две министерства - едното за средното образование, а другото - за висшето образование, науката и технологиите, която бе обявена от Съвета на ректорите на дискусия. Вълчев посочи, че би трябвало да се изпълнят промените в сегашния закон за висшето образование, а след това да се искат нови изменения и нов закон. /БЛИЦ