Представителят на Турция заяви, че сделката с Русия за трансфер на технологии и съвместно производство на ракети "вече не е през морето". Според Bloomberg това показва, че заплахата от санкции от страна на Вашингтон не е възпряла Анкара от руските оръжейни системи.
 
Турция възнамерява да подпише споразумение с Русия, за да произвежда съвместно ракети и да придобие ноу-хау за разработване на собствени отбранителни системи, пише Bloomberg, цитирана от pogled.info.
 
Според авторите на статията, тази стъпка може да "увеличи критиката" от страна на партньорите на Турция в НАТО, които казват, че Анкара се "отдалечава от блока".
 
„Ще подпишем сделката, след като постигнем съгласие за последните подробности относно съвместното производство или производството на някои елементи в Турция, както и за трансфера на технологии“, цитира изданието Исмаил Демир, ръководител на турския отдел на отбранителната промишленост.
 
Всичко това се прави като част от преговорите за втора покупка на С-400 от Русия, съобщава Bloomberg. Според Демир "подписването на сделката вече не е през морето".
 
Тези твърдения показват, че Турция не се е страхувала от американските санкции за придобиване на руски оръжейни системи, разсъждава изданието.
 
„Двамата съюзници в НАТО спорят за потенциалните рискове, които тази покупка представлява за най-скъпата оръжейна програма на Пентагона - изтребителят F-35, разработен от Lockheed Martin“, се казва в статията.
 
По-рано тази седмица Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ гласува в подкрепа на санкциите срещу Турция. Американските депутати предприемат стъпки за да „накажат“ и други държави за големи покупки на оръжие от Русия.
 
Пентагонът поставя на Турция условието за получаване на самолети F-35 - „отървете се от С-400“.
 
„Не просто да го държите на склад под ключ, а да се отървете от тази оръжейна система“, обяснява говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джонатан Хофман. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче отказва да предприеме тази стъпка.
 
Демир заяви, че Москва е предложила на Анкара самолетите Су-35 „на определена цена“. Освен това, каза той, Турция "е отворена за преговори за закупуване на ракетите Patriot американско производство, ако САЩ престанат да поставят като предварително условие Анкара да се откаже от С-400."