В израз на нашата политика, колегите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека - коалицията е базирана на национализма и ксенофобията. Това каза от трибуната на НС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде агенция „Фокус“.
„На 28 септември на нарочна пресконференция ПГ на ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев“, каза Мустафа Карадайъ.

Той припомни, че повод за исканата оставка е бил законопроектът за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица както на заседание на комисията, така и в пленарна зала. Карадайъ поясни, че законопроектът, внесен от ДПС касае обезщетяване на пострадали от комунизма.

„Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, коментира Карадайъ.

По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза. Според него точно тази комисия не може да си го позволи. „Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си“, коментира Карадайъ.

По думите му обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват. Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.