Решението на руските власти за признаване независимостта на Абхазия и Южна Осетия буди сериозна загриженост, заяви говорителят на МВнР Димитър Цанчев по повод решението на Русия да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия.
Република България отново потвърждава своята безусловна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници, вкл. от ООН и ОССЕ. Тази позиция бе нееднократно заявявана от заместник-министър председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин. Тя бе споделена и от всички страни-членки на НАТО и ЕС, които призоваха Русия незабавно да изтегли войските си от територията на Грузия и се ангажираха да окажат хуманитарна и друга помощ на населението, посочи Цанчев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа укази за признаването от Русия на независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Медведев възложи на външното министерство на Руската Федерация да “проведе с участието на заинтересованите федерални органи на изпълнителната власт” преговори с южноосетинската и абхазката страна за подготовка на проект за договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ и да представи по установения ред предложение за неговото подписване”. До сключването на тези договори Медведев възложи на Министерството на отбраната на Русия да обезпечи осъществяването от армията на Русия на функциите по поддържане на мира на територията на Южна Осетия и Абхазия.

ЕС се обявява в подкрепа на териториалната цялост на Грузия, заяви по този повод представител на Европейската комисия. Той посочи, че как това решение ще повлияе на отношенията с Русия, ще бъде определено на спешната среща на ЕС на 1 септември в Брюксел. 

Отношенията между Грузия и Русия се прекратяват за дълго време, ако не и завинаги, заяви секретарят на Съвета по национална сигурност на Грузия Каха Ломая. Ломая посочи, че решението на Русия за признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия “не може да има никакви юридически последици за Грузия, тъй като основният юридически документ, уреждащ суверенитета на Грузия, е конституцията на страната, подкрепена от международното право”.

Медведев заяви по повод острите реакции, че не се страхува от нова Студена война. /БЛИЦ