Министерство на външните работи на България разпространи позиция по повод искането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на Лозанския договор. В нея се посочва, че според България дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона. На среща в МВнР днес е бил извикан и турският посланик у нас. 

Вчера по време на историческата си визита в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор, който определя сегашните граници между двете държави и България. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обаче изключи възможността за преразглеждане на международния договор.

„Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършва само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Това се казва в позиция на

Министерството на външните работи във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г.”, подчертават от българското външно ведомство.
„Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което беше обсъдено днес с посланика на Република Турция на среща в МВнР”, се отбелязва още в позицията.