По повод последните публични изяви на съпредседателя на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на Република Северна Македония (РСМ), министрите на външните работи на двете страни споделят убеждението, че работата на съвместната комисия по исторически въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Това заяви на брифинг пред медиите директорът на Пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР) Митко Димитров.

Става дума за изказването на съпредседателя на комисията от Скопие проф. Драги Георгиев, който предложи работата на комисията да бъде замразена за две години.

Дейността на историческата комисия е от съществено значение за реализиране двустранните отношения, прилагане на Договора от 2017 г. и разбиване на стереотипите от миналото, обясни Димитров.

"Членовете на комисията имат право да изразяват своите позиции, но те не обвързват правителствата на двете държави със взимане на дадени решения", заяви Димитров.

Утре министрите на външните работи и на културата, както и председателят на комисията по култура и медии ще посетят РСМ за отбелязване на 140 години от рождението на Гоце Делчев.