Служебният икономически министър Кирил Петков, чието име се забърка в поредица от смущаващи факти и събития, е харесан нов председател на “Да, България” на мястото на Христо Иванов, пише Труд бг.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов скоро може да се раздели с партийния си пост, тъй като има сериозна конкуренция в лицето на служебния икономически министър Кирил Петков, са разказали пред изданието високопоставени представители от коалицията “Демократична България”.

Аргументите за издигането на Петков за председател на формацията са в пъти повече спрямо тези за оставането на “Да, България” под ръководството на Иванов, подчертаха тъмносините.

Петков е сред учредителите на партията през 2017 година и още тогава нееднократно заявява, че няма значение дали членовете на формацията са били активисти на други партии. Но категорично няма да приемат бивши членове на Държавна сигурност и хора, свързани с комунистическото минало.

Информациите през последните месеци за червеното минало на Христо Иванов и твърде близките връзки на майка му Мария Бойкикева с дъщерята на Вълко Червенков - Ирина, както и досегашното й членство в БСП, обтегнали отношенията със структурите в страната. А част от столичните представители на “Да, България” са обсъдили имиджовата смяна на Иванов с Петков са започнали сондаж на мнения с близки до Иво Прокопиев и кръга “Капитал”.

От “Да, България” припомниха, че през 2018 година Кирил Петков на Националната конференция в Интер Експо Център е заличен като член на Изпълнителния съвет на партията. Петков е в ръководството на “Да, България” от самото учредяване на партията на 12 януари 2017 година, когато е гласуван в ръководния орган заедно с още 12 души, сред които тенисистката Мануела Малеева, юристът Атанас Славов и др.

Самият Петков отрече да е част от партийни структури, но в сайта на “Да, България” името му е в списъка на учредителите.

Влиятелни фигури в партията са на мнение, че Кирил Петков е “много по-голям естествен лидер от Христо Иванов и за разлика от сегашния председател е много по-харизматичен”.

Не било без значение и положителните анотации за Петков от западните посолства. Казусът с канадското гражданство на Петков в Конституционния съд пък бил приет с одобрение сред членовете и симпатизантите на “Да, България”.

Икономическият министър от служебния кабинет дори повишил рейтинга си, показвало вътрешно социологическо проучване от последните 10 дни сред симпатизанти на тъмносинята коалиция.

От ДБ не са отговорили еднозначно на въпрос на “Труд”, дали смяната на лидерството във формацията вече е преговорена и със самият Христо Иванов, но лаконично коментираха, че “властта не е цел, а средство за реализиране на политики”.