За преврат и въоръжено въстание... за такива неща се заговори по време на срещата между „Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ.

БЛИЦ припомня, че разговорът между двете партии започна с високо напрежение, а причината е снощната среща между представители на БСП, ИТН, отцепниците от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“

Преговорният екип на ГЕРБ се състои от Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова. За ИТН разговорите водят Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Желязков затапи ИТН с 3 въпроса за преврата в държавата, Тошко шикалкави СНИМКИ

Сачева изтъкна няколко принципни позиции на ГЕРБ – СДС.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Ние сме последователни в предложенията и тезите си. За нас беше важно да знаем кое е водещото – разговорите пред камери или разговорите зад камери.

Разговорите за редовно или служебно правителство.

Опитът в момента да прехвърлим топката към медиите за напрежението, не е състоятелен, защото политиците създават реалността.

Когато сме били последователни в защитата на това, че национален мандат в рамките на 50-то Народно събрание (НС) може да бъде първия, казахме нещо, което вярвам, че и ИТН изповядва – Глас народен, глас божи. Гласът на последните избори даде най-голямо доверие на нас“, каза Сачева.

„Народът наистина е казал, че ние трябва да работим, да говорим и да търсим общи сечения на политиките. За нас

всякакъв тип задкулисия и опити да се търси служебна победа, всякакъв опит да се прави кабинет, без да са спечелени избори, е равностойно на преврат,

без значение дали се говори за редовен или служебен кабинет“, подчерта тя.

„Ние от предишни наши партньори имаме опити в различни местоположения за водене на преговори. Като се започне от молове и се стигне до манастири.

Мястото не е важно, важно е какво се говори. Не искаме да сме натоварвани с вина за едно или друго събитие.

Ако в момента се търси опит да се натовари ГЕРБ с вина, че 50-тото НС е кратно, то тази вина българските граждани са я осмислили още с провала на първия мандат“, каза Сачева.

Заговорниците от НДК загазиха, ГЕРБ-СДС осветли конспирацията около скандала СНИМКИ

Йорданов побърза да отговори:

„Преврат се прави, когато има редовно избрана власт и се сваля незаконно – с въоръжено въстание, с каквото искате.

Сегашният шеф на парламента е от вашата политическа сила, е защото ние подходихме отговорно. Може да имаме 16 гласа, но ги дадохме. Можеше до момента да няма шеф на парламента и да се джафкаме.

Ако ще подхождаме емоционално, по-добре да ставаме и да си тръгваме. Можеше и ние да сме емоционални при избора на председател на Народно събрание (НС).

Знаете кое се изля върху нас. Едно е да действаш правилно, друго е угодно“, заяви Йорданов.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Ако съставим кабинет, няма да може да се крием зад хората или зад това, че програмата не е съставена от всички нас. Затова предлагам да подхождаме практично, а не емоционално“, каза той.

„Не подхождаме емоционално, няма елемент на политическа обида. Политиката е изкуство на възможностите и ситуациите.

Оценяваме това, че подкрепихте Рая Назарян и го намираме като отговорно поведение. Не може да се сърдим затова, че вие не сте подкрепили предложения от ГЕРБ кабинет.

Считаме, че разговорите не са просто желание за търсене на моментално решение, а опит за  изграждане на по-трайни мостове между отделните политически субекти“, каза Желязков.

По думите му така може да се смекчи тонът по време на предизборната кампания.

„Обществото е дълбоко разочаровано от това, което се наблюдава в последните близо 4 години.

Предварителните ни въпроси целяха да изяснят каква е предварителната ситуация. Ние не корим ИТН, а да разберем каква е позицията на мандатоносителя.

Останалите партии – позицията им ще проличи с политическите им действия или бездействия. Нека преминем по същество“, добави Желязков.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

След тези изказвания двете формации решиха да преминат към прагматичен диалог по същество.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!