Историческата среща на върха "Европейски съюз - Западни Балкани" ще се проведе днес в София. За първи път от 15 години евролидерите ще се срещнат отново с колегите им от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона. Очаква се форумът да приключи с приемането на "пътната карта от София", а заключителната декларация да бъде подписана от всичките 28 страни-членки на Евросъюза и от 6-те държави от Западните Балкани.
 
Форумът, който събира в София европейския елит и лидерите от балканските държави, се смятат за кулминационната точка в рамките на Българското европредседателство, а провеждането му е исторически успех след последната среща в този формат в Солун през 2003 година.
 
В срещата ще участват всички държавни или правителствени ръководители на страните от Евросъюза, с изключение на Испания, която ще бъде представена от постоянния си представител в Брюксел, след като премиерът Мариано Рахой отпътува след неформалната вечеря снощи.
 
 След тежки дипломатически усилия заради спорното участие на Косово, все пак бе постигнат компромис по декларацията от София, която ще бъде насочена към шест държави от Западните Балкани по линия на енергийната, дигиталната и транспортната свързаност.
 
„Тук са и Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка -  шефовете им, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира“, обяви премиерът Бойко Борисов.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани. Това съобщиха от Представителство на ЕК в България. Днес председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата.

Комисар Мария Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум. 
 
В рамките на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани ще се проведат и редица неформални двустранни срещи. Атина и Скопие ще обсъдят спора за името на бившата югорепублика. Не е ясно обаче дали ще има разговори и между Белград и Прищина.
 
Срещата на върха в София днес ще бъде съпътствана освен от изключителни мерки за сигурност и блокада в части от града, и от протест на превозвачите срещу така наречения закон Макрон. Те са избрали днешния ден заради срещата на върха на ЕС, но и защото днес е Спасовден - ден на шофьора. 
 
Той въвежда ограничения за почивките и заплащането на международните шофьори.
 
Министерството на транспорта вече е изготвило компромисни текстове, според които се предлага връщането в страната на определен период от време да не е задължение, а право на шофьора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!