1 053 000 са се подписали на „заповедта за уволнение на правителството”, съобщи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подписката стартира на 6 септември като част от протестните действия на партиите – членки на ЕНП – ГЕРБ,  ДСБ и СДС, срещу управлението на Тройната коалиция.  Тя премина под надслова „Аз съм европеец”.  Освен това са събрани 8 000 подписа чрез Интернет, олясни Цветанов  при откриването на публична дискусия на тема „Политическа и управленска алтернатива за управленска България – 2008”.

Според Цветанов след подписката има ново мнозинство – на недоволните българи, които се чувстват европейци. Той посочи, че обществото и държавата са различни от тези, преди десет години, затова днес се реагира не със средствата на бита и улицата, а с интелекта. Тези над 1 милион подписа доказват, че правителството продължава месеци след критичния доклад на Европейската комисия да не предприема нищо срещу корупцията, в която беше обвинено.
Петър Москов, председател на Националния предизборен щаб на ДСБ, обяви на форума, че трите партии са се обединили, заради лошото управление на коалицията, отговорна за провала на българското членство в Европейския съюз. Той посочи, че социалните системи в страна също са блокирани в резултат на осем годишно социално-либерално управление. “България е обречена на богато правителство и беден народ”, каза Москов.
Според Любов Панайотова, заместник – пресдседател на СДС, пагубното управление на тройната коалиция е безспорен факт. В края на втората година от европейското ни членство, България е смазана и унижена, отбеляза тя. По думите й днешният форум, организиран от париите –членки на Европейската народна партия, трябва да покаже, че има европейска алтернатива. /БЛИЦ