Дипломатът Надежда Нейнски направи огромен гаф в ефира, след като обърка името на Християн Пендиков с това на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Това стана, докато Нейнски коментираше какво трябва да направи РСМ, за да влезе в ЕС. Както е известно, Пендиков бе пребит жестоко в Охрид и приет в тежко състояние във ВМА в София, където успяха да го излекуват и наскоро той бе изписан.

"Ако приемем, че Република Северна Македония иска да стане член на Европейския съюз, тя и нейното ръководство трябва да си дадат много ясна сметка, че подобни провокации не са в посока на това това членство да се случи. Защото побоят, който беше извършен над г-н Пендаровски, стана повод за първи път в Европейската комисия да бъдат приети представители на две от четирите организации", каза Нейнски пред bTV. Тя дори не се усети, че е направила грешка, и не се поправи.

Безмълвна остана и водещата Цветанка Ризова, която не я поправи. 

"И Европейската комисия, и Борел, и Фон дер Лайен осъдиха това, което се случва, езика на омразата, побоя и също така законите, които са приети в Македония по отношение на репресивно отношение към македонците с българско самосъзнание. В Македония в момента имат проблем с Европейския съюз, защото България стана членка на Европейския съюз и Македония иска да стане страна членка на Европейския съюз.

Оттук нататък тя трябва да увери Европейския съюз, че не използва езика на омраза и използването на езика на омразата ще бъде абсолютно препятствие за нея да влезе в европейския свят", допълни Надежда Нейнски.

"В момента България и ЕС имат инструменти, с които да накарат Македония и македонските политици, защото в крайна сметка македонската държава е тази, която първо трябва да намери хората, които... както в случая с г-н Пендаровски, които са направили побоя и да имат еднакво говорене по отношение на причините, довели до този побой.

Спомняте си, че Охридската прокуратура каза, че този побой е следствие на езика на омразата. След това много високопоставени македонски политици твърдяха, че едва ли... едните казваха, че е някакво сбиване на наркоманско сборище, а другите, че едва ли не България е предизвикала подобна саморазправа", каза още тя. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук