Искате борба с корупцията само на книга – законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на първо четене на антикорупционните законопроекти, предаде агенция „Фокус“.
„Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова. Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова.

Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП. „Много смислен и съдържателен документ. Тогава постигнахме всички съгласие, че трябва да го изпълняваме. В този документ какво пише? Тук се казва, че ни липсва обособена структура, която да разследва. Подпис – Бойко Борисов. БСП в своя закон предлага обособена структура, която да разследва“, посочи Нинова.

По думите ѝ на второ място в стратегията над подписа на г-н Борисов пише: „необходимо е да се създаде такава антикорупционна система, която да гарантира, че усилията на органите няма да зависят от проверяваните и разследваните лица“. „БСП предлага такава система, вие - обратното“, каза Нинова. „ГЕРБ, които тогава са подкрепили такава стратегия на премиера си, днес пламенно разбиват този законопроект на пух и прах. Що за поведение е това? Когато се пишат ей такива документи за пред Брюксел, те са много красиви и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато нещата опрат до истинска борба с корупцията, тези документи се отричат от собствените си автори“, заяви лидерът на БСП. Данаил Кирилов от ГЕРБ в реплика заяви, че не е съгласен с изказването на Корнелия Нинова. "Неправилно и закъсняло четете стратегията. Припомням ви, че такива органи и структури като разследващи бяха създадени точно в изпълнение на стратегията. Това са Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура", каза той.

В дуплика лидерът на БСП заяви: "Колега Кирилов, според вас Специализираният съд представлява ли самостоятелно обособена структура? В тази стратегия пише самостоятелно обособена структура с фокус върху разследването. Защо предлагате нещо, което се бие със стратегията? Отговорът от премиера беше, че е грешка, която ще отстранят. Това е имитация, а не последователност в борбата с корупцията", категорична бе Корнелия Нинова.