Освободил съм голяма част от зам.-министрите. Те сами поискаха това, преди да дойде редовното правителство. Това е един нормален процес. Още когато стъпих в пълномощия, назначих всички зам.-министри. В мен буди съмнение, че новата власт няма кадри за втория ешалон на властта и са искали моите зам.-министри да останат в управлението.

Това заяви в ефира на bTV бившият служебен премиер Гълъб Донев.

„Всеки един политически кабинет и министерски съвет идва със своите политически кабинети. Всички, които са пожелали да останат, са останали. Има в три министерски зам.-министри, които останаха. В министерството на външните работи остана например зам.-министърът“, каза още той.

Той призна, че Мария Габриел специално му се е обадила, за да бъде запазен заместникът й от служебния кабинет.

По думите му тя му се обадила още в понеделник, за да изрази желанието си.

„Това не е саботаж. Има приемственост. Защо забравяме администрацията, която реално подготвя процесите, които се случват  държавата. Да не мислите, че един зам.-министър например подготвя цялото външно оценяване след 7 клас“, запита той и бе категоричен, че това е нормалната практика и се е случвала и назад във времето.

Не мога да си обясня, че двете най-големи политически коалиции в страната нямат кадри за втория ешалон за властта. Те вече трябва да имат всичко готово, още със стъпването си на поста. Аз още в първия ден направих такива назначения“, каза още Донев.

„Не мога да кажа колко човека съм освободил, но става въпрос по 2-3-ма министри във всяко министерство. Към 50 човека“, каза още той.

„Ако работим по схемите на ГЕРБ, този, който задава този въпрос, то ГЕРБ им е коалиционен партньор, да ги попитат какви са техните схеми. Как мислят, че за 4 дни сме раздали такива пари. Смешно е това. Няма транзакция от 4 млрд. в последната седмица“, категоричен бе Донев.

„Не знам от къде са измислени тези пари. Има обществени поръчки, задействани още от февруари, но нищо не е подписано. Направихме това, за да им е лесно на сегашния кабинет и да си изберат бързо оферта, но нищо не е подписано“, заяви Донев.

"Следващото внушение и лъжа е, че сме пипали резерва. Фискалният резерв не е докосван. Там са парите на сребърния фонд и европейските средства. Той е в много добро състояние, попълнен е, не са разблокирани никакви милиарди. Това е внушение, което се тиражира", каза още той.

"Бих попитал къде е приемствеността, като уволниха г-н Михайлов от НАП, и назначиха Спецов. При Михайлов нарасна събираемостта от данъци", запита Донев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук