В момента се депонират 15 от отпадъците на столицата при 2100 % през 2009 г. Това каза пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ и заместник-председател на Столичния общински съвет Николай Стойнев,  съобщава "Фокус".

„Фактите говорят. Те са достъпни, има специална страница, в която може да се добие информация. Разбира се, изключително важна е следващата фаза, която да бъде изградена инсталация, която да оползотворява RDF- горивото тук на територията на Столична община", каза Стойнев.

Той припомни, че към момента то се транспортира и изгаря в циментовите заводи. "От него може да се произвежда електро и топлоенергия, която на практика за една година ще осигури съответно отоплението и електричеството за 30 и 40 хил. домакинства", допълни още Стойнев.

"Обществената поръчка е обявена в разумен срок, така че да могат да бъдат избрани изпълнители преди да изтекат сега действащите договори. Не искам да коментирам г-жа Манолова, всички знаем, в началото г-н Паунов, припомни нейната роля в аферата "Костинброд".

"Ако трябва да бъдем честни, имаше монопол до 2009 г. и тогава ние като група общински съветници и заедно с кмета г-н Борисов прекратихме този монопол. Оттогава София е разделена на различни зони и има достатъчно наброй фирми, които почистват.

В момента тече такава процедура, там може да участват всички желаещи, така че да се осигури най-високо качество на почистването. В новата поръчка са заложени изключително високи изисквания както към екологичния стандарт на техниката, така са заложени и използването на електрически средства за почистване и много техника.

С приключването на новата поръчка ще бъде осигурено доста по-високо качество на тази услуга. При всички положения такива са технологичните срокове, такъв договор ще бъде сключен преди изборите", допълни още Стойнев.

По думите му, Мая Манолова изпълнява сценарий на БСП. "Всяка предизборна кампания темата за отпадъците е водеща. Ще ви припомня и 2011 и 2015 г., когато те твърдяха, че няма да бъде изграден такъв завод. В момента функционира модерен завод, който осигурява адекватно третиране на отпадъците, така че от 100 % депонирането да падне на 15 %.

Тя следва стриктно сценария, който БСП е написала", заяви още Стойнев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ