"Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава." Така определи изгонването на 70 руски дипломати и дипломатически персонал от България Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор.

Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното министерство обявява. Всички държавни органи трябва да бъдат по един или друг начин уведомени и да дадат съгласие за подобен драматичен ход, поясни Радомирски в интервю за БНР.

"С този ход продължихме конфронтационната спирала, в които са влезли отношенията с един от най-важните ни съседи", посочи дипломатът.

"Ние очевидно търсим, с ред ходове, причисляването ни към ястребите в Европа в това противостоене, което Западът и Русия изпитват. По същия начин взехме решението за прекратяването на вноса на газ от "Газпром", по същия начин, без решение на Министерския съвет, предварително обявихме и затворихме въздушното си пространство. Това е поредица от еднолични действия – аз се учудвам на коалиционните партньори как ги търпяха досега."

В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците, смята Радомирски.

Нареждането ни в редицата на ястребите според него ще ни постави в доста неизгодна позиция след войната в Украйна.

В Европа започват да се появяват подозрения спрямо стари исторически претенции между една и друга страна, започват да се оформят подобни сценарии, отбеляза още Валентин Радомирски.

Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме...

"Има нова Студена война, но тогава трябва да наречем старата Студена война хладна война. Защото новата Студена война е много по-лоша от предишната хладна война. Тази Студена война е последният предпазен клапан в тази ескалация на военно противопоставяне, в която влязохме през последните години", коментира експертът. По думите му се намираме в неконтролируема ситуация на ескалация на напрежението.

"Американофобията в Русия и русофобията на Запад са достигнали крайни размери, които са вързали ръцете на техните ръководители и на външните им министри. Недоверието, което е възцарено между двете страни не създава никакви предпоставки за търсенето на някакви компромиси. 

Върви се на изтощение на едната или другата страна и това е много опасно – тази страна, която първа почувства това, може да доведе ескалацията до военен конфликт на глобално ниво", изтъкна в коментара си Валентин Радомирски.

"Пекин го тикат да направи нещо подобно на това, което Русия направи с Украйна, по Тайван", допълни анализаторът.

Частичните избори в САЩ през ноември ще решат дали ще бъде продължена сегашната политика на администрацията на Байдън или ще се наложат промени в нея, коментира още Радомирски.