Бежанска вълна и разрушени градове – битката за сирийската провинция Идлиб ескалира. Турция предупреди, че няма да позволи настъплението да продължи.

"Това, което постигна сирийският президент Башар Асад, подкрепен от руските военните въздушни сили, за първи от началото на конфликта от 2011 г., той контролира основните трасета между Алепо и трасето към Дамаск и Латакия.

Пряк сблъсък и война между руската и турската федерация е невъзможна заради разликата в силите. Всъщност, Турция няма да спечели тази война, но Русия също ще загуби много.

Ако започне такъв сблъсък, Русия веднага ще активира всички кюрдски подразделения там", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria On Air.

Според него дали напрежението да ескалира и 3 млн. бежанци да тръгнат към Европа зависи от решението на Ердоган.

"Безспорно бежанският натиск върху Турция се увеличава, защото северозападната сирийска провинция Идлиб, която граничи с турската провинция Хатай, има преобладаващо тюркоманско население", каза още той.

По думите му по време на гражданската война в Сирия са били изградени няколко вида групировки, сред които и една от най-радикалните групи на "Ислямска държава" - "Джебхат ал-Нусра", след като са били разбити в Югозападна Сирия са успели да избягат в Идлиб.

"Тази организация, освен терористичните удари и настъплението по сирийското население, в началото си позволи да отвлече около 20 служители на ООН, които бяха в буферната зона.

Един контингент на Филипините искаше откуп от 20 млн. долара.

Те действаха срещу световната организация. В момента са се преименували и се наричат "Джебхат Фатах ал Шам", но в края на краищата заради това, че там се намират такива радикални джихадисти, беше сключено едно споразумение от 2018 година за деескалация на напрежението между Идлиб, Турция, Русия и Иран", допълни експертът.