Премиерът е подложен на натиск да уволни министрите, виновни за спирането на 220-те млн.евро по програма ФАР. Част от собствената му партия и коалиционните партньори от НДСВ искат това да стане максимално бързо, съобщава в. "168 часа". "Орешарски и Гагаузов да се махат! Не ни трябват министри, заради които ни се подиграват в целия ЕС. няма значение, че са партньори! Тези, които са крали, мястото им е в затвора", категорично заявил пред изданието високопоставен източник от НДСВ.
В жълтата партия недоволството е много силно. В редиците на НДСВ смятат, че царят напразно хаби международните си контакти, за да ги провалят некомпетентни и корумпирани червени чиновници. Жълтите са силно обезпокоени, че заради спрените пари от Европа електоратът им ще ги загърби и няма да влязат в следващия парламент. Отделно страдал и международния имидж на движението и лично на царя.

От царската партия се заканват, ако Станишев не махне двамата злополучни министри и не оттегли Меглена Плугчиева от борбата за еврокомисар, да извадят нови скандали на бизнесмени, свързани с властта. "Има доста материал, който би заинтересувал прокуратурата. Ако Станишев не вземе мерки, го очакват неприятни изненади", категорични са жълтите.

В БСП също има лоби, което иска промени.

Въпреки натиска засега премиерът на смятал да се разделя с виновниците за кризата. Близкото обкръжение на Станишев го съветва да удържи правителството в този му състав до края на мандата. В БСП като легенда се носи изказване на премиера е тесен кръг, че докато той е премиер, Орешарски ще е финансов министър. Прогнозира се, че Станишев трудно ще се реши да смени и Гагаузов, защото минава за доверен човек на президента. И Пламен Орешарски, и Асен Гагаузов минават за близки на държавния глава. Настояването за отстраняването им е част от идеята да бъде изолиран Първанов от опекунството над коалицията.

Ахмед Доган пък е заплашил премиера, че ДПС може да напусне коалицията, ако не спрат атаките срещу движението и лично срещу него. Посланието е било предадено чрез доверен човек на Сокола.
През последната половин година ДПС бе атакувано по няколко линии. Атаките се засилиха особено през последния месец. Разкритията, последвали самоубийството на Ахмед Емин, и твърденията, че ДАНС разработва обръчите с фирми, окончателно са изнервили Доган, твърдят хора от движението.
Лидерът на ДПС публично показа, че заплахите му не са блъф. Доган знаково не уважи 47-ия конгрес на социалистите. Сокола прати на събитието заместника си Лютви Местан и екоминистъра Джевдет Чакъров. Този път липсваше и лично послание от лидера на ДПС към социалистите за разлика от форума на НДСВ, където Юнал Лютфи прочете специално написания текст.
На миналия конгрес на БСП през 2005 г. Доган не само дойде на крака при коалиционните партньори, но взриви залата с обръщението "Другарки и другари".
Днес отношението е коренно различно. Сокола бил абсолютно убеден, че кръгът около Станишев работи срещу него и има план как да го изолира от властта.
Доган бил силно притеснен, че към социалистите срещу тях застава и НДСВ. Царят също има сметки за разчистване с Доган още от края на миналия мандат.
Ако движението излезе от коалицията, властта ще падне, защото няма да има нужното мнозинство в парламента. Най-облагодетелстван ще бъде Бойко Борисов, чиято партия се очертава да е с най-много гласове в следващия парламент.
ДПС вече е постъпвало по този начин. В края на 1992 г. хората на Доган бламираха правителството на СДС и Филип Димитров.
"Сега ситуацията е различна. Ако движението излезе от коалицията и правителството падне, те трудно ще се върнат в управлението. Не се притесняваме особено от заплахите им", категорични са в БСП. /БЛИЦ