Тази инвазия не е изненада. Това, което стана, е това, което нашите разузнавателни служби докладваха. Опитахме се да предотвратим това с дипломация, но въпреки всичко Русия успя да влезе в Украйна. Това заяви в извънреден брифинг генералният секретар на НАТО Столтенберг.

"Последните месеци и седмици засилихме въоръжението, ще засилим още повече нашето присъствие в източните територии. Ние в момента коригираме нашата позиция. Това, което правим, е добронамерено. Ние се обръщаме към Русия от месеци, но те са планирали тази инвазия. НАТО не е затворило вратата за дипломатическо решение, но към момента тя е  затворена", констатира той.

"Агресивните действия на Русия е причина да говорим, че това е новото нормално. Утре ще имаме виртуална среща с нашите съюзници. Режимът на Русия е агресивен и заплашва да използва сила. Една нова реалност и нова Европа ще дойде след инвазията днес. Ние сме обединени спрямо Русия и нейната агресия. Обединени сме в реакцията си. Ние ще реагираме на тази различна реалност", категоричен е Столтенберг.