Изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов се срещна с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Клайв Джонстън.
Англичанинът е командващ на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд, Великобритания и съветник по военноморските въпроси на Алианса. „Изразихме общото мнение, че критерият за успех и ефективност на Военноморското командване на НАТО е степента на сигурност и удовлетвореност на страните-членки.

България като съюзник участва във формиране на политики, директиви и указания на Алианса във военноморската област, които отговарят на нашия национален интерес“, заяви Ефтимов. Той посочи, че визитата на вицеадмирал Джонстън е дала възможност да се обсъдят въпросите на регионалната сигурност в района и прилежащите зони.Посещението на командващия на MARCOM в България е ясен пример за солидарността на съюзниците в преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът.

Подчертана е била и единната решимост за определяне на непосредствени мерки и на насоки за действие в дългосрочен план, както и за утвърждаването на НАТО като гарант за сигурност и източник на стабилност в региона на Черно море. Като важен елемент в регионален план е посочено взаимодействието на България с другите страни-членки и със страните-партньори. Акцент беше поставен върху съществената роля на участието в съвместни мероприятия за поддържането на предвидима среда за сигурност.

В тази връзка бяха обсъдени възможностите за разширяване на взаимодействието на българските Военноморски сили с постоянните военноморски групи на НАТО, както и за засилване на съвместната подготовка с цел повишаване на оперативната съвместимост. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с параметрите на адаптираното предно присъствие на Алианса в региона.

„НАТО винаги е бил отбранителен съюз, който подкрепя съюзниците и като такива нашите държави са си дали дума да се защитават една друга, да защитават суверенитета на всяка една страна-членка. За мен лично Военноморските сили на България са от изключителна, фундаментална важност“, заяви командирът на Военноморското командване на НАТО.

„България оказва изключително съдействие и поддръжка на постоянните военноморски групи, като предоставя кораби, персонал и съдействие във всички области на нашата дейност“, добави вицеадмирал Клайв Джонстън и благодари на страната ни за подкрепата в операцията „Sea Guardian“, която по думите му ще придобива все по-сериозно значение.